Υπερηχογράφημα Γ’ Τριμήνου

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης πραγματοποιείται στο 3ο τρίμηνο κύησης  από την 28η εβδομάδα  έως και τον τοκετό. Συνήθως  όμως γίνεται περί την 32η βδομάδα. Αποτελεί μια εξίσου σημαντική εξέταση, όπως και τα υπερηχογραφήματα 1ου και 2ου τριμήνου.

Κατά την εξέταση αυτή

  • Επιβεβαιώνεται η καλή κατάσταση του εμβρύου και ανιχνεύονται τυχόν πρόβλημα στην ανάπτυξη του.
  • Ελέγχεται η ανατομία του τρίτου τριμήνου του εμβρύου
  • Προσδιορίζεται ο κίνδυνος προεκλαμψίας και υπολειπόμενης σωματικής ανάπτυξης

Περιλαμβάνει μια σειρά μετρήσεων (βιομετρία), οι οποίες τοποθετούνται σε συγκεκριμένο λογισμικό, το οποίο σύμφωνα με μια μεγάλη βάση δεδομένων, δείχνει κατά πόσο το έμβρυο αναπτύσσεται κανονικά ή υπολείπεται σε ανάπτυξη. Εξετάζεται επίσης η ροή του αίματος στα αγγεία του ομφάλιου λώρου και στα εγκεφαλικά αγγεία καθώς και στις μητριαίες αρτηρίες για προσδιορισμό κινδύνου προεκλαμψίας και ενδομήτριας καθυστέρησης ανάπτυξης.  Γίνεται μέτρηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού καθώς και η θέση και μορφολογία του πλακούντα.  Επιπλέον εκτιμώνται οι κινήσεις του εμβρύου που παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την καλή κατάσταση του.

Το έμβρυο αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο οργανισμό γι’ αυτό κατά το υπερηχογράφημα ανάπτυξης ελέγχεται και η ανατομία του τρίτου τριμήνου του εμβρύου για ανεύρεση τυχόν παθολογίας. Λαμβάνονται συγκεκριμένες υπερηχογραφικές τομές, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι εμφανίζουν υψηλότερη ευαισθησία στην ανίχνευση πιθανών ανωμαλιών κατά τα προχωρημένα αυτά στάδια κύησης.

Όταν το έμβρυο έχει κατάλληλη θέση, μπορεί να γίνει τρισδιάστατη απεικόνισή του (3D και 4D)