Ιατρός Σωτηρούλα Δημητρίου

Η ιατρός Σωτηρούλα Δημητρίου γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1983. Αποφοίτησε από το Λύκειο Μακαρίου Γ’ και ακολούθως φοίτησε στην ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στον τομέα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας σε θέση έμμισθη και αναγνωρισμένη αποκτώντας τον τίτλο της ειδικότητας μετά από εξετάσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στον τομέα Δημόσιας Υγείας.

Ακολούθως εξειδικεύτηκε για 2 χρόνια στην Εμβρυομητρική Ιατρική στο Λονδίνο στο τμήμα Harris Birthright Centre υπό την εποπτεία του παγκοσμίου φήμης Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη, όπου και έλαβε το τιμητικό δίπλωμα Εμβρυϊκής ιατρικής (Diploma in Fetal Medicine) από το Fetal Medicine Foundation.

Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής της εκπαιδεύτηκε και εξειδικεύτηκε:

  • Στο υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου και υπολογισμό της πιθανότητας χρωμοσωμικών ανωμαλιών (Down, Edwards, Patau) με βάση το μέγεθος της αυχενικής διαφάνειας, παρουσία ή μη ρινικού οστού, ροή στην τριγλώχινα βαλβίδα και τη ροή στο φλεβώδη πόρο του εμβρύου. Επίσης εκπαιδεύτηκε και απέκτησε εμπειρία στον υπολογισμό του κινδύνου εκδήλωσης προεκλαμψίας και υπολειπόμενης ενδομήτριας ανάπτυξης πριν τις 34 βδομάδες κύησης
  • Λεπτομερή ανατομικό έλεγχο 2ου τριμήνου για ανίχνευση συγγενών ανωμαλιών
  • Έλεγχο ανάπτυξης 2ου και 3ου τριμήνου
  • Έλεγχο ροής στις μητριαίες  αρτηρίες και κινδύνου εκδήλωσης προεκλαμψίας και ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης
  • Εμβρυική ηχοκαρδιογραφία
  • Διαχείριση κυήσεων υψηλού κινδύνου
  • Επεμβατικό έλεγχο (λήψη χοριακών λαχνών και αμνιοπαρακέντηση) για διάγνωση χρωμοσωμικών και γενετικών ανωμαλιών

Η ιατρός εδράζεται στο Δικταίον Ιατρικό Κέντρο στη Λευκωσία. Στόχος της είναι η προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών με την χρήση του τελευταίας τεχνολογίας υπερηχογραφικού μηχανήματος Voluson E10, ΒΤ18 που θεωρείται σήμερα το κορυφαίο και το πιο σύγχρονο σύστημα υπερήχων στον κόσμο. Επίσης η ιατρός έχει στενή συνεργασία και επικοινωνία με διακεκριμένους εμβρυομητρικούς ιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου.